Bottniska vikens strandväg

 

Nästan 900 km natur, kultur och närturism

Strandvägen som leder från Vemo till Torneå fick den nationella statusen som turistväg år 2010 och är därmed den nyaste riksomfattande turistvägen.
Strandvägen har enat städerna vid flodmynningarna på västkusten sedan medeltiden. På senmedeltiden fungerade Strandvägen längs västkusten som färdrutt och postväg som fortsatte runt Bottniska viken ända till de södra delarna av Sverige.
Bottniska vikens Strandväg fungerar som en geografiskt förenande historisk väg från vilken t.ex. Norrskensvägen, Tjärvägen, den Blå vägen samt Skärgårdens Ringväg viker av. Den längs kusten löpande turistvägen utgör ett alternativ till snabba, raka riksvägar. Utmed Strandvägen och i dess närmaste omgivning finns det åtskilliga miljöer och resmål värda att stanna till vid.

Under din resa kan du uppleva ett genomsnitt av de finländska kuststädernas historia. Turistvägen för samman havsnärhet, natur, kultur, berättelser och evenemang. Planera, orientera och njut av din utflykt längs Finlands undersköna västkust. Utmed din resa kan du samla på erfarenheter och minnen av Bottniska vikens historia, lugnet i naturen och den flerskiktiga kulturen.

" källa: Rantatie Strandvägen  "